Rojhan Beken 1974 yilinda Mardinli bir ailenin çocugu olarak dunyaya geldi.Bir kulagi oldugunu farkettigi andan itibaren muzigin varligini kesfetti.Ailesinden duydugu masallari,halk hikayelerinin aksi taraflarinin ayrintilarini besteledi.O hiç bir zaman standart şeylere itibar etmedi.Farkli ve kenara itilmiş ayrintilarin peşinde koştu
5-6 yaşlarinda Pazar gunlerini 'muzik etkinlikleri' olarak kutlamaya başladi.Çünkü kendini banyoya kapatip besteledigi masallari haykirarak ilk rock isyanlarini keşfetti.Haksizliga ugramiş masal kahramanlarinin çıglıklarini duyuruyordu duvarlara..ve Bir gun bir muzik markette bir rock albumun kayitlarini dinlediginde:'Bu adam benim yaptigimi yapiyor 'dedi..Yaptigi seyin isminin Rock oldugunu da 8-9 yaşlarinda anlamiş oldu.Elektro gitar barindirmayan müziklere uzak durdu ve onlari hissetmedi.
Üniversiteyi Trakya üniversitesi Egitim Fakültesinde okudu..Profesyonel muzik adımlarini da orda atmis oldu.Edirne'de iken Arkadaşlariyla gruplar kurdu..Edirne'de Çagim Bar'da Haluk Levent'le arkadaş oldugunda daha Haluk'un ''Yollarda ' albumu çikmamişti..Ama Rojhan ,Ankarali bir kiz tarafindan terkedildiği gunlerde Haluk'un ANKARA şarkisiyla anadolurock ve Haluk'un muzigini sevmeye başladi. Uzun yillar Haluk Levet'le çalişan Rojhan'in albumlerinde bir çok söz ve bestesi de yer aldi.''Bir mesaj gönder','Aşktan Emir var' gibi sevilen şarkilarda sonra Haluk'un son albumunde yer alan :'Mülteci' şarkisinin da söz ve bestesine imzasini atti .
O, kendi anadilini konuşamamanin ezikliğini uzun yillar yüreginde bir yük gibi taşıdı..Kendisinden çalinmiş bir hayatti Kürtçe konuşamamak..ve kendi kendine anadilini ögrenmek için 2002 yilinda çalişmalara başladi.Kürtçe muzik cdlerinden telaffuz problemini çözmeye başladiğinda Kürt sanatçilarini yeni tanimiş oluyordu..
Ciwan Haco,Şivan Perwer ,Çar Newa,Koma Rewşen ve Koma Wetan'i da bu sirada dinlemeye başladi.Muzikal olrak yabancilik hissetse de bu sanatçilarin albumlerini çok sevdi..Ama hala kendi anadilinde rock profili çizen bir Kürtçe albumun olmamasindan yakiniyordu.
Haluk bir gun Rojhanin yüregini darmadagin eden bir söz söyledi:''Sen Kürt degil misin..Neden şarkilarini annenin sana şarki söylediği dilde söylemiyorsun?''
Rojhan, zaten uzun yillardir bu düşüncedeydi ama daha Kürtçe'yi tam konuşamadan bunu yapmayi samimi bulmadi..Fakat bir gun bir gazetede okudugu bir haber onun yüregine Irkinin yaşadiği acıları hatirlatti ve bir daha asla unutamayacagi bir yürek yangını başladı.
Diyarbakir'in Lice ilçesinde 14 yaşinda bir çocuk bir köy baskininda vurulmuştu.Babasinin:''Ben sabah uyandiğimda kime LAWO diyeceğim'' çiğliklaryla Liceli babanın evlat acisini eşdeger hisseden Rojhan Beken,sırılsıklam bir gitarla bu kürt lawosunun acısını satirlara döktü ve besteledi..Böylece Kürtçe yaptiği ilk beste de Liceli Kürt çocugun resmi yitirilişi üzerine oldu..Bu bir isyandi.ve ''Artik çocuklarimizi vurmayin' haykirişiydi.Fakat ,yaşamin bir çocuk için ne anlam taşidiğini anlamayanlar var olmaya devam edecekti ve çok geçmeden hemşerisi olan UĞUR KAYMAZ adli masum bir çocugun daha resmi vuruluşunu okuyacakti gazetelerden....
O ezberbozucuydu ve rock zaten buydu:İşte bu yüzden çok düzenli bir hayati varken ve ögretmenken Kürtçe rock muzik yapmaya başladi.. o daima var olani degil ,kaybettiklerini geri almanin mucadelesini hissetti..Sorgulamak her şeyi ve yüregini ateşlere atarak yanmanin acisiyla yananlari anlamaya çalişarak.. Lawo onun ilk albumu ve İstanbulda yaşiyor.
ALBÜMLERİ
Rojhan Beken
Lawo