By_GarzaN Admin
Mesaj Sayısı : 303 Yaş : 30 Nerden : Bilgisayardan:) İş/Hobiler : Herşey Lakap : By_GarzaN Kayıt tarihi : 03/02/08
Kişisel Bilgiler Level: (1000000000000/1000000000000) Kendinizi Belirten Bir Yazı: Aydınlık Gençlik Grubu Tuttugun Takım: Galatasaray
| Konu: SSGSS'ye karşı kadın platformu Salı Şub. 05, 2008 12:11 pm | |
| SSGSS'ye karşı kadın platformu 31 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen fakat Anayasa Mahkemesi tarafından birçok maddesinin iptal edilmesi nedeniyle yürürlüğe girmeyen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası'nın (SSGSS) Meclis gündemine tekrar getirilmesine tepkiler devam ediyor. Türkiye genelinde yapılan eylemlerle protesto edilen SSGSS'ye karşı bir tepki de kadınlardan geldi. İzmir'de ÖDP İl Kadın Koordinasyonu'nun çağrısıyla bir araya gelen DTP, EMEP, SDP, EHP, BES, Eğitim-Sen, Çiğli Kadın Kültür Evi (ÇEKEV), Buca Kadın Kültür Evi (BEKEV), Bağımsız Kadın İnisiyatifi (BKİ), İzmir Kadın Dayanışma Derneği ve ÇHD SSGSS'ye karşı ortak bir platform çerçevesinde harekete geçmeye hazırlanıyor.
'Kutsanan 'annelik' zorlaşıyor'
Yıllardır sokaklarda 'Kadınlar sokağa özgürleşmeye' diye haykıran kadınlara, bu yasayla hükümetin 'Evinize dönün, çocuk bakın' cevabı verdiğine dikkat çeken platformun çağrıcılarından ve ÖDP İzmir İl Kadın Koordinasyonu üyesi İçim Uzun, SSGSS'nin kadınların haklarını gasp edeceğini vurguluyor. Uzun, SSGSS'ye ilişkin şu hususlara dikkat çekti: 'Bu kanun genelde bütün haklara yapılmış bir saldırı ancak her konuda olduğu gibi ülkemiz koşullarında kadınları iki kez vuruyor. Parti politikası olarak tüm Türkiye'de bu yasaya karşı çalışma yapıyoruz. İzmir'de karma siyasi parti ve sendikalarla kadın örgütlerine böylesi bir çağrı yapmayı ve çalışmalarımızı ortaklaştırmayı daha anlamlı bulduk. Öncelik olarak SSGSS'nin direk etkileyeceği mesleği olmayan ve eşi ya da babasının sosyal güvencesiyle yaşamını sürdüren kadınlara ulaşmayı hedefliyoruz. Belediyelerle görüşüp, kadın danışma merkezlerinde kadınlara yönelik bilgilendirme toplantıları yapmayı planlıyoruz. Ayrıca mahallelere giderek kadınlara broşür dağıtacağız. Biz yıllardır 'kadınlar sokağa özgürleşmeye' diyoruz ama bu yeni yasayla iktidar tersine kadını eve hapsetmeye çalışıyor. O çok kutsadıkları anneliği bile ne kadar zorlaştırıyorlar. Çalışan kadınların kreş hakkı elinden alınacak. Emzirme odaları kaldırılacak. Bütün bunlar son dönemlerin moda deyimi 'çocuk da yaparım kariyer de' söyleminin kadınlar için mümkün olmadığını gösteriyor.'
SSGSS'nin özellikle sağlık alanında kadınların haklarına bir saldırı olduğunu belirten İzmir Bağımsız Kadın İnisiyatifi üyesi Özge Yolcu ise, SSGSS ile ilgili şu noktaların altını çizdi: 'Kadınlar olarak bir yıldır bunu tartışmamıza rağmen bir araya gelmekte biraz geciktik. Bu konu daha acil ve can yakıcı bir şekilde karşımızda duruyor. Hemen harekete geçmemiz lazım. Bu yasa kadınlara yönelik çok ciddi hak kayıplarını içinde barındırıyor. Özellikle aşı takibi, gebelik kontrolleri gibi kadınların ve çocukların hayatını birebir etkileyecek sağlık konularında önemli bir yeri olan sağlık ocaklarının kapatılması kadınlara vurulan en büyük darbelerden biri. Bu yasa kadınları daha da işsizliğe, kayıt dışı çalışmaya ve yoksulluğa sevk edecek. Buna karşı acil eylem planları çıkarıp kadınları bilgilendirmek öncelikli hedefimiz.'
'Kazanılmış haklar geri alınıyor'
BES üyesi Avukat Şenay Tavuz ise, 'Bu yasa tasarısı yakın zamanda Meclis'ten geçecek gibi görünüyor. Yasanın tamamına karşı olmakla birlikte bu konuda özellikle kadınlar aleyhine kararlar getirecek noktaları önplana çıkaracağız. Bunlardan bir tanesi kadınların kamusal alana çıkışıyla ilgili, çocuk bakımıyla ilgili tasarıda çok önemli bir yenilik var. Mevcut yasada 150 işçi çalıştırılan işyerlerinde işverenlere kreş açma yükümlülüğü getiriliyordu. Oysa yeni yasayla bu zorunluluk tamamen kaldırılıyor. Buna karşılık hükümet çocuğu olan her kadına 5 yaşına kadar 300 YTL para yardımında bulunacağı taahhüdünde bulundu. Biz bunu çok sahici ve inandırıcı bulmuyoruz. Sosyal devletin böyle cüzi yardımlar yerine bu tür kurumların kurumsallaşması yönünde politikalar üretmesi gerekir. Bir diğeri emeklilikte kadın-erkek eşitliği getirilerek 65 yaşında emekliliği zorunlu kılıyor. Bu Türkiye koşullarında pek mümkün olmayan bir şey. Bunun anlamı mezarda emekliliktir' diyor.
'Ev kadınları güvencesiz kalacak'
Özellikle ev eksenli çalışan kadınların haklarının yasayla tamamen yok edileceğine dikkat çeken Çiğli Kadın Kültür Evi Başkanı Kızbes Aydın, SSGSS'nin yaratacağı hak gasplarıyla ilgili şunları belirtiyor: 'Bizim derneğimizin bulunduğu Çiğli'de kadınlar daha çok ev eksenli çalışıyorlar. Bu kadınları örgütleyip sosyal haklarına kavuşmaları yönünde çalışmalar yürütürken, böylesi bir yasanın mevcut hakları da ellerinden alacağını gördük. Bu kadınların birçoğu babalarından, eşlerinden dolayı sosyal güvenlik haklarından faydalanabiliyorlar. Mevcut yasayla kadın evlenmediği müddetçe babasının sigortasından yararlanabiliyorlardı. Özellikle hiçbir geliri olmayan ev eksenli çalışan kadınların hiçbiri bu haklardan yararlanamayacak. Oysa ev kadınlarının emeği zaten kayıt dışı ve görünmüyor. Yasanın çıkmasıyla daha da derinleşecek bu durum.'
SSGSS modelini onaylamak olanaksız
DTP'nin geçen hafta düzenlediği olağan grup toplantısına katılan belediye başkanları, akademisyenler, yazarlar ve çeşitli kurum ve kuruluşların kadın temsilcileri, yeni anayasa, türban ve SSGSS tartışmalarını yürüttü. Divan üyelerini kadınların oluşturduğu toplantıda, DTP Grubu adına konuşan DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, sosyal güvenlik düzenlemelerinde emeklilik yaşının yükseltilmek, sağlık sigortası primlerinin artırılıp, ek ücret zorunluluğu getirilmek istendiğini belirtti. Bu yöndeki düzenlemelerin kadınların aleyhine olacağının altını çizen Ayna, 'Ekonomik krizlerin nedeni olarak sosyal devlet gösteriliyor. Bu çok açık bir saptırmadır. Daha fazla satış denilerek reklama ayrılan fonlar, yaratılan tüketim toplumudur. Bugün çalışanlara dayatılan modeli bir sosyal güvenlik modeli olarak onaylamak olanaksızdır. Oysa uluslararası hukukta ve Anayasamızda herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olduğu açıkça yazılıdır' diye konuştu. Ayna'nın konuşmasının ardından toplantıya katılan kadın örgütleri temsilcileri de söz alarak kadın-erkek eşitliği konusunda görüşlerini dile getirdi.
SSGSS ile kadının tırpalanan hakları
<li>Yürürlükteki yasaya göre, çalışmayan ve evlenmeyen kız çocukları, yaşları ne olursa olsun anne ya da babalarının sigortalılıkları nedeniyle sağlık yardımlarından yararlanıyorlardı. Yeni yasayla kız çocukları 18 yaşını doldurduklarında (okumaları halinde ise 25 yaşını) anne ya da babalarının sigortalılıkları nedeniyle genel sağlık sigortasından yararlanamayacaklardır.
</li><li>Ev hizmetlerinde hizmet akdi ile sürekli çalışıp, aylık prime esas kazancın altında gelir elde eden kadınların, sigortalı olma ve sigorta yardımlarından yararlanma hakları kaldırılmıştır.
</li><li>Yeni yasayla, sürekli iş göremezlik gelirindeki alt sınır uygulaması kaldırıldığından, iş kazasına uğrayıp meslekte kazanma gücünü yüzde 10 veya daha yüksek oranda kaybeden kadın sigortalılara, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren bağlanacak gelir tutarı daha az olacaktır.
</li><li>1965 yılından bu yana kadın sigortalılar, erkek sigortalılara göre daha erken emekli olma hakkına sahipti. Yeni yasa ile emeklilik yaşı tam aylıkta, kadın sigortalılarda 58'den kademeli olarak 65'e, kısmi aylıkta da 68'e yükseltilmiştir. Bu değişikle kadınların, erkek sigortalılara göre, 2 yıl daha erken emekli olma hakkı da kaldırılmıştır.
</li><li>Emeklilik aylığını haketmede prim ödeme gün sayısı tüm sigortalılarla birlikte, kadın sigortalılar için de tam aylıkta 7000 günden 9000 güne, kısmi aylıkta ise 4500 günden 5400 güne yükseltilmiştir.
</li><li>Malullük aylığı bağlanması için gereken sigortalılık süresi, 5 yıldan 10 yıla çıkartılmıştır.
</li><li>Aylık bağlama oranı ile kazançların güncelleme kat sayısı düşürülerek emekli aylıklarının daha düşük hesaplanması öngörülmüştür.
</li><li>Sosyal Güvenlik Destek Primi oranı yükseltildiğinden emekli olduktan sonra çalışanlardan daha çok prim kesilecek ve ele geçen ücretleri azalacaktır.
</li><li>Aylık bağlanacak çocuğu bulunmayan ve çalışan dul eşe ölüm aylığı bağlama oranı yüzde 75'ten yüzde 50'ye düşürülmüştür.
</li><li>Yetim kız çocuklarına ödenmekte olan 24 aylık tutarındaki evlenme yardımı, 12 aylık tutara indirilerek yüzde 50 oranında düşürülmüştür.
</li><li>Sigortalı olarak çalışmakta iken ölen sigortalının eşine, sigortalılık süresi dikkate alınmaksızın, cenaze yardımı yapılmakta iken, yeni yasaya göre ölen sigortalı için 360 gün prim ödeme şartı ön görülmüştür.
</li><li>Ortodonti tedavisinden ve diş protezlerden yararlanmak için yaş şartı yok iken, yeni yasayla 18 yaşı doldurana kadar ya da 45 yaşından sonra yararlanma öngörülmüştür. 18-45 yaş arası diş protezlerinden yararlanma koşulu kaldırılmıştır.
</li><li>Yürürlükteki yasaya göre, sağlık primi ödemeksizin isteğe bağlı sigortaya devam eden kadın sigortalı için, eşinin sağlık sigortasından yararlanma hakkı vardı. Bu hak, yeni yasayla kaldırıldı. 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortalı kadın için genel sağlık sigortası primi ödeme yükümlülüğü getirildi.
</li><li>Eski yasaya göre, işten çıkartılan sigortalının eşi 6 ay süre ile sağlık yardımından yararlanmakta iken, yeni yasayla işten çıkartılan sigortalının kendisinin de, eşinin de genel sağlık sigortası primi ödeyerek sağlık sigortasından yararlanması öngörülmüştür.
</li><li>Sigortalının aile bireyleri hiçbir ücret ödemeden yatarak tedavi olurken, yeni yasaya göre sigortalı ile aile bireylerinden, 'otelcilik hizmeti bedeli' ve 'öğretim üyesi muayene ücreti' adı altında fark ücret alınması öngörülmüştür.
</li><li>15 yaşına kadar hasta çocukların sevkinde hekimin öngörmesi aranmadan refakatçi verilmekte iken, yeni yasayla yaş şartı kaldırılarak refakatçi verilmesi hekim raporuna bağlanmıştır.
</li><li>Sigortalılarla birlikte eş ve çocukların tedavilerinde hangi yöntem uygulanacağına, verilecek ilacın dozu ile süresine, proteze hekim karar vermekte iken, hekimin elinden bu yetki alınarak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'na verilmiştir. Hekim, kadın hastayı kurumun belirlediği yöntemle tedavi edecek ve ilaç verecektir.
</li><li>Yeniden evlenmesi dolayısıyla ölüm aylığı kesilen eşin sonraki eşinden de ölüm aylığına hak kazanması halinde, fazla olan aylık bağlanmakta idi. Yeni yasaya göre, önceki aylıktan az olsa dahi, sonraki eşten hak kazanılan aylık bağlanacaktır.
İZMİR-DİHA
FATMA KOÇAK
Bu yazı 02-09.02.2008 tarihli Haftaya Bakış gazetesinde yayınlanmıştır</li> | |
|
Criminal Admin
Mesaj Sayısı : 149 Yaş : 29 Kayıt tarihi : 03/02/08
Kişisel Bilgiler Level: (1000000000000/1000000000000) Kendinizi Belirten Bir Yazı: Bn EcexP Tuttugun Takım: Galatasaray
| Konu: Geri: SSGSS'ye karşı kadın platformu Paz Şub. 10, 2008 12:03 am | |
| | |
|