By_GarzaN Admin
Mesaj Sayısı : 303 Yaş : 30 Nerden : Bilgisayardan:) İş/Hobiler : Herşey Lakap : By_GarzaN Kayıt tarihi : 03/02/08
Kişisel Bilgiler Level: (1000000000000/1000000000000) Kendinizi Belirten Bir Yazı: Aydınlık Gençlik Grubu Tuttugun Takım: Galatasaray
| Konu: Hakkarili genç vicdani ret hakkı için devlete başvurdu Salı Şub. 05, 2008 12:08 pm | |
| Hakkarili genç vicdani ret hakkı için devlete başvurdu Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde yaşayan İslam ****** adlı genç, Türkiye Büyük Millet Meclisi, TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve İHD Genel Merkezi'ne dilekçe ile başvuru yaparak, askere gitmeyeceğini açıkladı. ******, Türkiye'nin taraf olduğu uluslar arası sözleşmelerden kaynaklı yükümlülüklerini yerine getirmesini isteyerek, ölmek ve öldürmek istemediği için vicdani ret hakkını kullandığını söyledi.
Türkiye'de 'vicdani ret' kavramı ilk kez İzmir Savaş Karşıtları Derneği Başkanı Osman Murat Ülke'nin 7 Ekim 1996 tarihinde 'Halkı askerlikten soğutma' suçunu işlediği gerekçesiyle, Askeri Ceza Kanunu'nun 58. maddesinde düzenlenen 'Milli mukavemeti kırma' fiiline dayanılarak tutuklanması ile gündeme gelmişti. Şu an Türkiye'de sayıları yaklaşık 60'ı bulan vicdani retçilere Yüksekova'dan da bir kişi eklendi. Yüksekova'da yaşayan 1980 doğumlu İslam ****** adlı genç, kimsenin askeri olmak istemediğini dile getirdi.
'Vicdani ret hakkımı kullanmak istiyorum'
Bu nedenle vicdanı ret hakkını kullanmak istediğini söyleyen ******, 'Ben Yüksekova'da silahlar ve bombalar altında bu yaşa geldim. Kardeşlikten, barıştan ve insanca yaşamdan umudumu kesmedim. Bu koşullarda yaşamanın ne kadar zor olduğunu çeken bilir' dedi. Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkeden vicdanı ret hakkını tanımayan tek ülkenin Türkiye olduğuna işaret eden ******, 'Türkiye temel bütün uluslararası sözleşmeleri imzalamış olmasına rağmen gereklerini yerine getirmemektedir. Öldürmeyi ret etmeyi 'öldürmeyin' demeyi suç sayan ve bu 'askerlikten soğutma' olarak TCK'nın 318. maddesinde düzenleniyor. Bu maddenin kaldırılmasını talep ediyorum' diye konuştu.
'Türkiye uluslararası sözleşmelere uymalı'
Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmeleri yerine getirmesi çağrısında bulunan ******, şöyle devam etti: 'Hayatımın en verimli çağının 15 ayının çalınması mantıksızlık. Eğer asker lazımsa bir sürü boş insan var. Uzman çavuş olarak alsınlar. Türkiye'nin Amerika'ya ve NATO'ya pazarlayacağı tek bir askeri kalmış. Askerlik vatan borcu değil, IMF'e ve Dünya Bankası'na olan borcunuzdur.'
'Destek bekliyorum'
Zenginlerin bedelli askerlik yaptığını, fakir çocukların ise cephede iki ateş arasında kaldığını dile getiren ******, 'Bu durum adil değil. 'Ben fakirim, ben savaşayım' böyle bir adaleti kabul etmiyorum. Ben Kürdüm fakat Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Savaşmak, öldürmek, silah almak istemiyorum. Bundan dolayı barış, özgürlük ve kardeşlik için vicdani ret hakkımı kullanıyorum. Askere gitmeyi reddediyorum' dedi. Vicdani ret hakkı için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), TBMM İnsan Hakları Komisyonu, İHD Genel Merkezi ve AİHM'e dilekçe ile başvuruda bulunduğunu dile getiren ******, 'Öldürmeyi reddetmek suç değil. Kardeşliğe evet kampanyalarının başlatılmasını istiyorum. Desteklerinizi benden esirgemeyin. Van, Hakkari ve Diyarbakır barolarının desteklerini bekliyorum' diye konuştu. HAKKARİ (DİHA)
SAMİ YILMAZ | |
|