By_GarzaN Admin
Mesaj Sayısı : 303 Yaş : 30 Nerden : Bilgisayardan:) İş/Hobiler : Herşey Lakap : By_GarzaN Kayıt tarihi : 03/02/08
Kişisel Bilgiler Level: (1000000000000/1000000000000) Kendinizi Belirten Bir Yazı: Aydınlık Gençlik Grubu Tuttugun Takım: Galatasaray
| Konu: Derin Devletle Sokak Çeteleri Karıştırıldı Salı Şub. 05, 2008 12:02 pm | |
| Derin Devletle Sokak Çeteleri Karıştırıldı | | | | Derin devlet’ tanımını kullanan ilk isim olan Kaynak, akil adamlarca yönetilmesi gereken derin devletin, Ergenekon gibi sokak çeteleri ile karıştırıldığını söyledi.
|
DERİN devlet tanımıyla Türkiye’yi ilk tanıştıran kişi olan eski istihbaratçı Prof. Dr. Mahir Kaynak, Türkiye’de akil adamlarca yönetilmesi gereken gerçek bir derin devlet olmadığını, sokak çetelerinin derin devletmiş gibi gösterilmeye çalışıldığını söyledi. Derin devlet tanımını artık değiştirdiğini ve ‘akil devlet’ dediğini anlatan Prof. Dr. Kaynak, ‘Türkiye’de derin devlet yok. Keşke derin devlet olsa’ dedi.
ARTIK ‘AKİL DEVLET’
KAYNAK yeni ismiyle ‘akil devleti’ şöyle anlattı: Derin devlet ismini değiştiriyorum. Artık ‘akil devlet’ koyuyorum. Benim derin devlet tanımım, aslında ‘Bir ülkenin geleceğini planlayan, buna uygun politikalar üretebilen bir güçtür. Bizde yanlış anlaşılıyor. Birden bire oturup, tasvip edilmeyen gruplara, derin devlet adı verdiler. Sokak çetelerine, basit örgütlere ‘derin devlet’ adı verilerek, çok önemliymiş havası yaratıldı. Yurtdışında operasyon yapan yabancı servisler, kendilerini örtmek için bu durumu Türkiye içerisinde bir derin devletin varlığına bağlamaya çalıştı.’
KEŞKE BİZDE DE OLSA
‘TÜRKİYE’DE keşke derin devlet olsaydı’ diyen Kaynak ‘Çünkü, derin devlet ülke geleceği için ortak akıl üreten bir güçtür. Devleti temsil eden, Başbakan, TSK, fikir adamları gibi tüm güçler biraradadır. Türkiye’de şu anda, tüm güçler birbiriyle çatışma halinde olduğundan, ortak akıl üretilmiyor. Dolayısıyla bir derin devletin varlığından söz edemeyiz’ diye konuştu.
ERGENEKON DIŞ BAĞLANTILI
ERGENEKON gibi örgütlerin içindeki kişilerin ülkeye hizmet ettiğini düşündüğünü kaydeden Kaynak ‘Ama onları daha üst seviyede dışarıdan yönetenler ve onların planları vardır. Bu süreç dışarıdan planlanır. O insanların hiçbirisi, ülkesi aleyhine çalıştığını bilmez. 1980 darbesinden önce Türkiye, dünyanın en bağımsız ülkesiydi’ diye konuştu.
TÜRKİYE’DE KAOS İSTENİYOR
DERİN devletlerin mafyayı kullandığını vurgulayan Kaynak ‘İktidarı devirmek için yarattıkları olaylarla halkı belli yönlere çekerler. Uğur Mumcu’yu katlederler, sonra bunu ‘İslamcılar yaptı’ derler. Şu anda Türkiye’de bir kaos ortamı yaratılmak isteniyor. Amaç, iktidarı güçsüz gösterme, ‘ülkeyi kontrol edemiyorlar’ imajı yaratmaktır’ dedi.
TDK nasıl tarif ediyor
Daha önce ne dediler
<li> Recep Tayyip Erdoğan: Derin devletin varlığına katılmıyorum diye bir şey yok, katılmıyorum olur mu, neden olmasın? O her zaman olmuş. Ama bunu minimize etmek, mümkünse yok etmek, bunu başarmak gerek.
</li><li> Süleyman Demirel: İnsan üşütünce orasında, burasında ağrılar başlar. Öksürük, ateş, halsizlik...Yönetim zaafı ile de devlette hastalık başlar. Ve derin devlet, ‘İlaç benim’ diye devreye girer.
</li><li> Bülent Ecevit: Derin devlet var. Hatta bundan daha olumsuzu da var. Arkalarında kimler var, belli değil. Onun için derin devlet daha tehlikeli bir kaynak haline geldi. Kimin hesabında oldukları belli değil.
</li><li> Mehmet Ağar: Derin devlet, Halaskargazi Caddesi’nde gezmez. Türkiye’nin içerisinde birileri devlet adına şahsi çıkarlarını korumak adına bir iş yapıyorsa, orada derin devletin izlerini göremezsiniz. Orada suça bulaşmış bir kirliliğin izlerini görürsünüz.
****** ve derin devlet
PROF. Dr. Kaynak: Türkiye Cumhuriyeti bir derin devletin ürünüdür. Osmanlı derin devletince kurulmuştur. Anadolu’da mülki-idari adli herkes ******’e yöneldi. Çünkü, Osmanlı İmparatorluğu yani devlet de, ******’e yönelmişti. ******’ü devlet görevlendirdi.
Var mı yok mu bilmiyorum
</li><li> Armağan Kuloğlu (E. tümgeneral- Global Strateji Enstitüsü): Demokratik düzen içerisinde ülke tehlikeye giderse, ‘Acaba bir kurtuluş olur mu’ düşüncesiyle beraber derin devlet lafı ortaya çıkıyor. Derin devlet var mı, yok mu, bilmiyorum. Teşkilatlı, bilinçli bir organik yapı olup-olmadığı konusunda bir kanaatim yok. Ülkenin varlığı, bütünlüğü ve güvenliği tehlikede olduğu zaman ortaya çıkan kurtuluş yolları, derin devlet olarak anlatılıyor. Osmanlı İmparatorluğu bir parçalanma sürecine girdiğinde, onun kurtuluşu için girilen yollar, bir derin devlet olarak karşımıza çıkıyor.
Bunlar kişisel ve amatör girişimler
</li><li> Ercan Çitlioğlu (Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı): Türkiye’de derin devlet yoktur. Derin devlet, devletin kendi organları vasıtasıyla, devletin bütünlüğüne yönelik tehdit ve tehlikeleri bertaraf etmek için gerektiği takdirde, başvurduğu psikolojik harekat yöntemleridir. Türkiye’de bugüne kadar derin devlet adıyla ortaya çıkanlara bakıldığında, bazı oluşumların derin devlet olarak nitelendirilmesi şaşırtıcı. Çünkü bugüne kadar Türkiye’de ortaya çıkarılanlar, devletin gücünü erozyona uğratıcı, devlet adı kullanan ve kendini devlet kavramının arkasına saklayan, kişisel ve amatör girişimler olduğunu düşünüyorum.
star</li> | |
|